Eenzaamheid
is een gevoel dat er mag zijn
Er zijn wel 13 vormen van eenzaamheid, die voor iedereen weer nét iets anders voelen
Rondom eenzaamheid en sociaal isolement heerst een taboe. Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Maar het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en soms ook een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken.
Voor sociale professionals, vrijwilligers en mantelzorgers ligt hier een mooie uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat men schroom en/of weerstand ervaart om eigen of de ander zijn/haar eenzaamheid bespreekbaar te maken. We zijn bang om te stigmatiseren, hebben het gevoel verantwoordelijk te worden voor de oplossing en/of voelen persoonlijke weerstand tegen mensen die klagen of klampen.
In onze trainingen besteden we daarom eerst aandacht aan de verbinding met de eigen schroom en weerstand. Dit doen we door zicht te krijgen op eigen belemmerende gedachten en deze om te zetten naar helpende gedachten. Als dat gevoel er mag zijn, ontstaat ook een opening om de verbinding met gevoelens van eenzaamheid van de ander te maken en de ander in dat gevoel te erkennen.
Vanuit die gelijkwaardige verbinding kan het gesprek over moeilijke onderwerpen makkelijker gevoerd worden. We maken contact van mens tot mens. En met een open en ontspannen luisterhouding onderzoeken we samen welke vorm(en) van eenzaamheid er gevoeld wordt en hoe iemand daar het beste mee om kan gaan. In de meeste gevallen zorgen de gesprekken ervoor dat oude passies of talenten weer zichtbaar worden en men voelt vaak een impuls om in beweging te komen richting bijvoorbeeld een activiteit, een maatjesproject of vrijwilligerswerk.
Negatieve klanken zoals Het bestrijden van eenzaamheid en De week tegen eenzaamheid houden het taboe in stand. Steeds meer organisaties en gemeenten gebruiken liever positieve klanken zoals Het begrijpen van eenzaamheid en De week van de verbinding.
Als ambassadeur draag ik dit mooie en praktisch inzetbare gedachtegoed uit.
In verbinding met en in gesprek over eenzaamheid
“Ach meisje, eenzaamheid is toch alleen maar voor oudere mensen. Hoe kun jij je nou eenzaam voelen op zo’n jonge leeftijd..?”
Wat deelnemers ervaren tijdens de training…
Soms denken we te weten wat iemand nodig heeft. De kunst is om te vragen, of samen te onderzoeken, wat wij voor hen kunnen betekenen. Soms is het bieden van een luisterend oor en aanwezig zijn al voldoende…
Pas als je weet wat iemand nodig heeft, kun je echt helpen.
Handmassage, in verbinding met eenzaamheid
Maryse den Hollander (Movisie) interviewt een inwoner die iedere veertien dagen bezocht wordt door een vrijwillig handmasseur.
Mevrouw deelt haar ervaring van gevoelens van eenzaamheid en hoe ze daarmee omgaat.
TRAININGSVORMEN
LEZING
In 60 minuten draag ik mijn kennis over. Mijn verhaal ondersteun ik door beeld en geluid. Om te inspireren, om te motiveren.
WORKSHOP
Een interactief en praktisch dagdeel waarin we met elkaar in verbinding gaan door het doen van oefeningen. We leren over onszelf en elkaar.
MEERDAAGSE TRAINING
Een training voor meer verdieping. In groepsverband werken en je voorbereiden op een vernieuwende werkwijze. Hierin is ook een train-de-trainer mogelijk.
Liever een training of project op maat? Laten we sparren en samen tot een passende vorm komen.
Samen 1 Nederland
Wij, Jeroen Ottink, Daisy Hatusupy en Henk Abels, willen vanuit onze afzonderlijke expertise en ervaring een bijdrage leveren aan het welzijn binnen onze samenleving.
Wij streven naar gedragsverandering, waarbij we - op individueel- en groepsniveau - weer meer naar onze medemens omkijken. Elkaar stimuleren tot zelfregie en daadwerkelijk samenleven, samen denken over wat ons plezier geeft, elkaar aanspreken op nutsbesef ook. Er zijn voor elkaar; delen.
Kijk voor meer info op samen1nederland.nl