Handmassage
Een middel tot contact
Liefdevolle aanraking en persoonlijk contact zorgt ervoor dat mensen gaan praten over wat er echt toe doet
Dat mijn handmassage maar veel mensen mag bereiken. Want dat verdienen ze!
~Marion Hofstra - van den Boogaard
Hoe dit project is ontstaan
Marion Hofstra - van den Boogaard ontwikkelde, uit dankbaarheid voor een liefdevolle behandeling tegen kanker, een ontspannende handmassage zonder contra-indicaties. Nog lang na haar ziekenhuisopname konden de zorgmedewerkers, vrijwilligers en bezoekers profiteren van het ontspannende en verbindende effect van haar handmassage. In 2014 startte ik bij Marion de training handmassage en kort erna vroeg ze aan mij of ik haar werk wilde voortzetten. Met beide handen en een dankbaar hart nam ik deze levensmissie van haar aan en sindsdien verspreid ik met veel enthousiasme haar kennis.
Handmassage als sociale interventie
Handmassage is zoveel meer dan alleen massage. Het is een middel om verbinding te maken, omdat de aanraking ervoor zorgt dat er waardevolle gesprekken op gang komen. Mensen voelen zich gehoord, gezien en geliefd. Handmasseurs inventariseren bergen aan échte wensen en behoeften!
In meerdere gemeenten wordt het handmassageproject ingezet om kwetsbare doelgroepen te bereiken. Deze inwoners worden onder meer gesignaleerd via een samenwerking met het wijkteam waar huisartsen-praktijkondersteuners, wijkverpleging, thuishulp en vrijwilligersorganisaties deel van uitmaken.
In 4-6 handmassages aan huis of in een wijkhuis wordt al pratend de vorm van eenzaamheid onderzocht. Er wordt geïnventariseerd wat de inwoner nodig heeft om hier beter mee om te gaan. Er wordt gesproken over Leefplezier, talenten en passies. Vaak wordt hierdoor een passende activiteit, een maatje of vrijwilligerswerk gevonden.
Een greep uit de succesverhalen
-
“Meneer bleek ondervoed te zijn en is aan de slag gegaan met mijn voedingsadvies. Nu hij zich krachtiger voelt heeft hij het wandelen weer opgepakt. Wat ik leuk vind is dat mijn achtergrond als diëtiste nu heel goed van pas kwam!”
-
“De eerste keer heb ik de handmassage bij mevrouw thuis gegeven en de tweede keer in het dichtstbijzijnde wijkhuis. Dat is een goede zet geweest, want hierdoor vond zij aansluiting bij twee activiteiten; als deelnemer bij een praatgroep én als taalmaatje van nieuwkomers!"”
TRAININGSVORMEN
LEZING
In 60 minuten draag ik mijn kennis over. Mijn verhaal ondersteun ik door beeld en geluid. Om te inspireren, om te motiveren.
WORKSHOP
Een interactief en praktisch dagdeel waarin we met elkaar in verbinding gaan via oefeningen. We leren over onszelf en elkaar.
MEERDAAGSE TRAINING
Een training voor meer verdieping. In groepsverband werken en je voorbereiden op een vernieuwende werkwijze. Hierin is ook een train-de-trainer module mogelijk.
Liever een training op maat? Laten we sparren om samen tot een passende vorm te komen.
Hoe zou jij handmassage inzetten?
Wat het handmassageproject zo leuk maakt, is dat iedere opdrachtgever er een eigen draai aan geeft. Denk aan het ziekenhuis, waar patiënten o.a. worden gemasseerd ter voorbereiding op een spannende operatie. Het verpleeghuis legt de focus op zintuigbeleving en persoonlijk contact. Of in combinatie met een lekker stuk taart bij de koffie om de mantelzorger in het zonnetje te zetten of als sociale interventie.
Vacatures
Vrijwilligerscentrale Huizen biedt acht mensen een gratis opleiding tot handmasseur. Als tegenprestatie zetten de nieuwbakken handmasseurs zich één dagdeel per week vrijwillig in voor inwoners die vereenzamen.
De 15-weekse training, start op 25 januari 2024. De lessen worden wekelijks gegeven op donderdag 9.30-12.30 uur.
Interesse? Neem dan contact met ons op via 035 - 526 7553 of mail naar info@vchuizen.nl
Dit programma is mogelijk gemaakt door het Mr. Roelsefonds en het Oranjefonds.
Dock in Utrecht biedt tien mensen een gratis opleiding aan tot handmasseur. Daarna help je hen minstens een jaar lang om mensen te verbinden via handmassages en een goed gesprek.
De 15-weekse training wordt gegeven in buurtcentrum Hoge Weide en gaat van start op 21 november 2023. De lessen worden wekelijks gegeven op dinsdag 9.30-12.30.
Aanmelden bij Dieuwertje van Toor via 06-59916563 of dvtoor@dock.nl
Gratis opleiding dankzij Gemeente Utrecht en Dock.
Amsta biedt tien vrijwilligers een gratis opleiding aan tot handmasseur. Wat er van je wordt verwacht:
- je bent 100% aanwezig tijdens de 15 lesdagen (gemiste lessen haal je in)
- je verbindt je voor de duur van 16 maanden aan dit project
- je ondertekend een vrijwilligersovereenkomst en een intentieverklaring met bovenstaande afspraken
Als je zelf graag wilt deelnemen of iemand kent die dit zou willen, neem dan contact op met Dinah Hunsel via d.hunsel@amsta.nl
Met dank aan de Vrienden van Amsta, kunnen we een nieuwe training starten.
Veel gestelde vragen
-
Je werkt met een ontspannende handmassage zonder contra-indicaties, wat betekend dat je de handmassage (bijna) altijd kunt aanbieden. Denk o.a. aan mensen met reuma, Parkinson en een gevoelige huid. Je masseert de hand en onderarm, werkt op de gewrichten en je geeft een lichte druk op bepaalde punten in de hand. De massage duurt ongeveer 40 minuten.
-
Je werkt met natuurzuivere oliën op basis van amandel en etherische olie. Bij een notenallergie werk je met olijfolie. Deze oliën zijn zacht en voedzaam voor de huid en hebben een milde geur van o.a. lavendel, bergamot , mandarijn, palmarosa en palo santo.
-
Sommige mensen vallen in slaap, terwijl anderen een fijn praatje met je houden. Na de handmassage voelen de handen minder stram aan en men ervaart ontspanning. Het persoonlijk contact wordt ook zeer op prijs gesteld.
-
Je hebt wekelijks een dagdeel les en de training duurt in totaal 15 weken. In de 15e week vieren we de certificaatuitreiking. De studiebelasting is wekelijks 4 tot 5 uur.
-
Je wordt uitgebreid voorbereid op de praktijk door lessen over de onderwerpen infectiepreventie, ergonomie, anatomie, geestelijke zorg, eenzaamheid, leefplezier en motiverende gespreksvoering. Daarnaast geven we aandacht aan eigen grenzen herkennen & aangeven.
-
Dit is afhankelijk van het project. In de meeste gevallen wordt de training kosteloos aangeboden door een vrijwilligersorganisatie, gemeente of zorginstelling. Als tegenprestatie verbind je je voor een bepaalde duur aan de organisatie als vrijwillig handmasseur.
-
De handmassages worden landelijk gegeven in buurthuizen, bij mensen thuis of in een zorginstelling. Op een vast moment in de week én tijdens speciale thema’s zoals de Week tegen eenzaamheid en de Dag van de mantelzorger.