Leefplezier

Bouwsteen voor kwaliteit van leven

Hoe bereiken we dat iemand het in zijn leven naar de zin heeft en houdt?

Verpleegkundige Leontien Giezen en Arts Egbert Bosma zijn de bedenkers van het concept ‘Leefplezier’. Sinds 2012 zetten zij zich ervoor in om hun gedachtegoed en de daaruit voortvloeiende aanpak te verspreiden. “We zijn op expeditie gegaan om te zien wat mensen Leefplezier geeft. En hoe je (aankomende) zorgprofessionals leert hoe je Leefplezier kunt bevorderen.

Als ambassadeur draag ik dit mooie en praktisch inzetbare gedachtegoed uit.

Leefplezier speelt een centrale rol in ons bestaan, het is een onmisbaar onderdeel van onze kwaliteit van leven.

Het komt echter niet aanwaaien. We zorgen er zelf voor, we zijn er in de wereld om ons heen iedere dag actief mee bezig. We weten zelf het beste wie of wat we nodig hebben.

In het leven kunnen er omstandigheden zijn dat het je niet goed lukt voor je eigen Leefplezier te zorgen. Dan heb je anderen nodig die je hierbij helpen: dat kunnen familieleden, mantelzorgers en hulp- of zorgverleners zijn. Het is dan belangrijk dat deze anderen oog hebben voor je behoeften en wensen, dat ze weten hoe Leefplezier tot stand komt. En net zo belangrijk, wat het in gevaar kan brengen.

Tijdens onze trainingen werk je met een kader dat je doelgericht helpt kijken naar wat nodig is. Het helpt richting geven in hoe je actief kunt werken aan het bewerkstelligen van leefplezier. In onze trainingen staat de kwaliteit van leven van mensen die voor hun Leefplezier afhankelijk zijn van anderen centraal. 

De Hartenroos is een gids die ons leidt door iemands wereld en deuren opent naar diens kwaliteit van leven.

De Bondige Biografie (Leefplezierboom) voert je langs iemands levensgeschiedenis en verschillende levensgebieden die belangrijk zijn om het in het dagelijks leven naar de zin te hebben en te houden.

In het DoePlan leg je die punten vast waar specifieke aandacht aan zal worden besteed. Dit draagt bij aan het stelselmatig vooruit- en terugkijken vanuit de optiek van het Leefplezier van iemand.

Klik op de afbeeldingen om deze te downloaden

Leefplezier centraal stellen vraagt om verandering. Wij zijn er van overtuigd dat het een verandering is die het voor iedereen plezieriger en beter maakt. Het is niet alleen goed voor kwetsbare mensen, het is ook goed voor hun familie en naasten. En ook voor al diegenen die zorg en hulp verlenen of die verantwoordelijk zijn voor de organisatie en financiering.

Tegelijk realiseren we ons dat de impact van deze verandering ten opzichte van de huidige praktijk(en) groot kan zijn. Zo’n verandering in gang zetten vraagt om inspiratie, enthousiasme, kennis, doorzettingsvermogen en soms ook om extra ondersteuning.

“Hoe simpel kan het soms zijn…”

“Ik wist niet dat je binnen een paar minuten een diepgaand gesprek kan voeren over wat er écht toe doet.”

“Ik ga de Leefplezierboom ook met mijn kinderen invullen. Ben heel benieuwd wat daar uit komt…”

TRAININGSVORMEN

LEZING

In 60 minuten draag ik mijn kennis over. Mijn verhaal ondersteun ik door beeld en geluid, om zo te inspireren en motiveren.

WORKSHOP

Een interactief en praktisch dagdeel waarin we met elkaar in verbinding gaan via oefeningen. Zo leren we over onszelf en elkaar.

MEERDAAGSE TRAINING

Een training voor meer verdieping. In groepsverband werken en je voorbereiden op een vernieuwende werkwijze. Hierin is ook een train-de-trainer module mogelijk.

Een training of project op maat? Laten we sparren om samen tot een passende vorm te komen.

Mensen zijn net bomen. Zij groeien en ontwikkelen zich net zo. Heeft iemand van jongs af aan de kans gekregen zich goed te wortelen en te ontwikkelen? Hoe is deze persoon in de loop der jaren uitgegroeid tot diegene die we nu voor ons zien? Welke kanten heeft iemand meer ontwikkeld dan andere en wat betekent dat voor het Leefplezier van nu? En net als bij oude bomen kun je bij oude mensen, als je weet te kijken en te luisteren, duidelijk de geschiedenis van iemand zien.

Samen voor een liefdevolle zorg!